Sezónní nabídka potravin
Podzimní gastronomie 🍲 v Čechách je pestrá, bohatá na sezónní suroviny a tradiční chutě, které odrážejí specifika místní krajiny a kulturní zvyky. Typické podzimní suroviny zahrnují dýně, kořenovou zeleninu, zelí, kapustu, řepu, houby, zvěřinu, jablka, švestky, vlašské ořechy a další. Tyto suroviny se objevují v mnoha pokrmech, které jsou charakteristické pro českou podzimní kuchyni.
Zde jsou některé klasické české podzimní pokrmy, které najdete i v našich Lázních Libverda:
1. Zvěřinové speciality
Podzim je časem lovu, takže v českých restauracích i domácnostech najdete mnoho pokrmů ze zvěřiny, jako je srnčí, kančí nebo zajíc. Typickými jídly jsou kančí se šípkovou omáčkou nebo srnčí na smetaně s přílohou v podobě knedlíků.
2. Houby na všechny způsoby
S podzimem přichází houbařská sezóna, a Česko je známé svou láskou k houbaření. Houby se používají ve všem od polévek, jako je houbová polévka, po smažené houby, houbové omáčky nebo dokonce houbový kuba – tradiční český pokrm z ječných krup.
3. Pečená jablka a švestky
Tyto druhy ovoce jsou na podzim hojně dostupné. Z jablek a švestek se připravují různé koláče, kompoty a povidla. Klasikou je jablečný štrúdl s rozinkami a skořicí nebo švestkové knedlíky s mákem a cukrem.
4. Dýňové speciality
Dýně se stala v posledních letech velmi oblíbenou surovinou. Mezi českými pokrmy najdeme dýňovou polévku s kořením jako je zázvor nebo muškátový oříšek, pečenou dýni nebo dýňové pyré jako přílohu k masu.
5. Svatomartinské husy
Listopad je spojen se svátkem sv. Martina, kdy se tradičně podává pečená husa se zelím a knedlíky. Tato specialita se často doplňuje mladým Svatomartinským vínem, které právě v tento čas dozrává a přichází na trh.
Štědrovečerní menu
Slavnostní menu Štědrovečerní večeře
Aperitiv
🌟 0,1 l André Moravský sekt
Exkluzivní moravský sekt s jemným perlením pro slavnostní přípitek.
Předkrm
✨ Marinované švestky pečené ve slanině
Podáváno s karamelizovaným cibulovým chutney.
Polévky (výběr dle preferencí hosta)
🍲 Vánoční rybí polévka
Servírována s křupavými máslovými krutony.
🌿 Jemný hráškový krém
Dochucený smetanou a doplněný zlatavými máslovými krutony.
Hlavní chod
🍴 Tradiční sváteční talíř
Smažené filátko z českého kapra, vepřový a kuřecí řízek, opečená vinná klobása.
Podáváno s bramborovým salátem.
Dezert
🍎 Tradiční jablečný štrůdl
Podávaný s hedvábným vanilkovým krémem a domácí šlehačkou.
Nápoje
💧 Minerální voda „Boží voda“
Silvestrovské menu
Slavnostní menu na Silvestra
✨ Uvítací přípitek
0,1 Ch.C. André Moravský sekt
✨ Studený a Salátový bufet
Hovězí roastbeef se studenými omáčkami
Variace zeleniny a listových salátů
Výběr z dresinků a dipů
Sushi rolky
Vepřové a kuřecí mini řízečky
Variace kanapek
Slané košíčky zdobené krémy
Nakládané sýry
Uzeninové a rybí mísy
Ovocné mísy
✨ Teplý bufet
Tradiční hovězí guláš
Lahůdkový pečený bůček
Marinované kuřecí medailonky
Thajské karí s krůtím masem
Grilovaná zelenina se žampiony a tofu
Bramboráčky, jasmínová rýže, pečené brambory s česnekem a bylinkami, pečivo
✨ Dezerty
Výběr z domácích minidezertů a dortíků
✨ Od 21 hod. čokoládová fontána
+výběr čerstvého ovoce
✨ Půlnoční polévka
Tradiční česká bramboračka
Novoroční brunch
Víte, že slovo "brunch" vzniklo spojením dvou anglických slov breakfast+lunch, tedy snídaně+oběd? Je to chod, který se podává ve standardních časech snídaní a obědů. U nás tuto formu můžete okusit právě na Nový rok v čase 9:00-13:30.
🍴 Polévka:
- Selská česnečka s máslovými krutony
- Čočka na kyselo s okurkou
🍴 Teplé pokrmy:
- Uzená krkovička
- Sázená vejce
- Opečené klobásky
- Vídeňské párky
- Staročeská sekaná pečeně
- Moravský vepřový vrabec
- Zeleninové rizoto se sýrem
🍴 Studené pokrmy a saláty:
- Výběr ze sýrů a uzenin
- Kysané bílé zelí
- Domácí pomazánka
- Sladké pečivo
- Med, džem, máslo, prvky racionálních výrobků, jogurt
🍴 Přílohy:
- Šťouchané brambory
- Houskové knedlíky
- Čerstvá zelenina a ovoce, kompoty
- Pečivo, chléb